Buitenmelkse kaas

Onze bijzondere Buitenmelkse kaas wordt gemaakt door boer Rinus van de Bas. Zijn kaasboerderij ligt in Stolwijk waar hij al meer dan 50 jaar vol passie en op ambachtelijke wijze Boerenkazen produceert. De gehele productie gebeurt met de hand. Vanaf het melken tot aan het pekelen en coaten van de kaas.
Deze authentieke Boerenkazen danken hun geur en smaak aan pure “Buitenmelk”. Boer Rinus melkt namelijk al zijn 100 koeien “iedere dag buiten”. Twee keer per dag gaat hij met zijn trekker en melkwagen het weiland op om de koeien te melken. Hoe bijzonder is dat!

De melk is afkomstig van Hollandse Zwartbonte koeien die niet alleen zoveel mogelijk buiten zijn, maar daarnaast uitgestrekte weiden ter beschikking hebben voor hun natuurlijke graasgedrag. Vanaf april tot november gaan de koeien naar buiten. Alleen in deze periode wordt ook de kaas gemaakt, waardoor zuivere graskaas ontstaat. De reden van Rinus om alleen in deze periode kaas te produceren is heel simpel:
‘Ik wil alleen hoogwaardige kazen maken met verse en goede melk.
Dit kan uitsluitend in deze periode omdat de koeien dan buiten in de wei grazen en betere kwaliteit melk leveren.’

Het maken van kaas is puur vakmanschap. Het belangrijkste is de verhouding van stremsel, melk en zuursel. Voor het verwerken van deze kaas wordt alleen rauwe melk gebruikt. Dat wil zeggen dat de melk niet eerst verwarmt wordt.
De Buitenmelkse kaas is dus een echte “rauwmelkse Boerenkaas”!

Er kan in totaal 2400 liter melk per keer worden verwerkt. Nadat de wrongel is geperst in de vaten word de kaas in de pekel gelegd, dit proces duurt 4 dagen. Hierna worden de kazen eruit gehaald om vervolgens met de hand de eertse laag coating aan te kunnen brengen. Na het coaten worden de kazen op houten planken opgeslagen om tot in perfectie te rijpen!

Authentieke Boerenkaas uit Zuid-Holland,  Verkrijgbaar:
– Jong Belegen, Zathe
– Belegen, Stelp
– Extra Belegen, Hofstede
– Oud Snijdbaar, Herenboerderij

Neem vrijblijvend contact op

  • Velden met een * zijn verplicht