Schep
Kaas van boerderij Schep

Bij kaasboerderij Schep in Bergambacht weten ze precies hoe je échte kaas maakt. Er worden boerderijkazen gemaakt, met alle liefde en passie voor het vak. En met resultaat, want ze hebben al meerdere prijzen in de wacht gesleept.

Op boerderij Schep staan 650 melkkoeien die van het voorjaar tot oktober buiten grazen. ’s Nachts staan de melkkoeien binnen. Twee keer per dag worden de koeien gemolken. Sinds kort heeft Boer Schep een boerderij met 100 koeien erbij gekocht, vanaf deze locatie komt de melk voor de heerlijke Schep kazen.

Duurzaamheid staat bij zowel bij boerderij Schep als bij ons hoog in het vaandel. In mei 2019 zijn er op de boerderij ruim 3600 zonnepanelen geïnstalleerd, waardoor de boerderij zelfvoorzienend is. Daarnaast blijft er energie over, die terug geleverd wordt aan het net. De energie die gebruikt wordt komt dus van de zon, en op een zonnige dag in Bergambacht produceren de zonnepanelen energie voor twee huishoudens gedurende een jaar. Naast de zonnepanelen liggen er ook zonnecollectoren op de daken. Deze zorgen voor het warme water dat gebruikt wordt bij het maken van de kaas en het reinigen van de melkstal.

Schep is er in alle leeftijden. Het is een specialiteit en dan vooral de zestig kilo kaas. Door de grootte van deze wielen is de kaas romiger en voller van smaak. Of het nu gaat om de jonge boerderijkaas of de overjarige, de proever wordt iedere keer opnieuw verrast. Waar zit het geheim? De boerderijkazen worden op een speciale manier gerijpt.

De kazen hebben al diverse prijzen gewonnen, de Ondernemersprijs Midden Holland en goud bij de landelijke verkiezing Cum Laude kaas. De kaas wordt door deskundigen beoordeeld als ‘superkaas’, ‘vriendenkaas’, ‘heerlijk boterig’ en ‘lekker smedig’.

Deze kazen zijn verkrijgbaar van jong tot en met oud en in wielen van 16, 25 en 60 kilo